Het perfecte materiaal voor fotograaf bestaat niet… of toch niet in een gestandaardiseerde versie die voor iedereen beschikbaar is. Want, voor iedereen is de ideale setup anders.

Als fotograaf ben ik in de toestellen van Canon gerold, puur omdat mijn vader hier ook een toestel en lenzen van had (heel old school dat wel). En eens jij je eerste toestel hebt gekocht en bijhorende lenzen, ga je ook heel moeilijk de overstap naar een andere producent maken. Dit omdat de lenzen nu eenmaal het duurste zijn aan wat je als fotograaf voor materiaal gebruikt. Ook al maken tweedehands websites die overstap de laatste tijd wel veel gemakkelijker. Ik ben zelf iemand die graag bij vertrouwde gebruiksmaterialen blijft hangen.

Dus momenteel… eens Canon, altijd Canon. Al kan ik niet garanderen dat het niet ooit zal veranderen als er iets beters op de markt komt 😉

Hoe stel jij nu jouw setup op? Wel ga voornamelijk op jouw buikgevoel af. Het is belangrijk dat je goed met het toestel overweg kan en dat het kwestie van gewicht ook haalbaar is. Gewicht is belangrijk! Als je een huwelijk gaat fotograferen en je krijgt na twee uur problemen met je armen of je hals omdat je een toestel van +5 kg meesleurt, dan raad ik aan om toch twee keer na te denken en niet voor een lichtere setup te gaan. Mirrorless gaat dan eerder jouw ding zijn.

In elk geval mag je me steeds een seintje geven of vragen stellen over wat jij gebruikt of over wat je wilt aanschaffen.

Hieronder laat ik jou het materiaal zien waarmee ik voor een standaard fotoshoot of huwelijk te werk ga. Natuurlijk is er nog veel meer, maar daar moet je maar eens achter vragen als je bij me in de studio komt.

Canon 5D Mark IV

Noem het mijn paradepaardje. Dit toestel is sinds de zomer van 2019 mijn onafscheidelijke partner tijdens fotosessies. Om de heel eenvoudige reden dat dit toestel een enorme meerwaarde geeft op het vlak van hoe groot en scherp mijn foto’s zijn. Sinds de aanschaf hiervan kan ik zeggen dat de kwaliteit van mijn eigen fotografie er ook op vooruit is gegaan. 

Canon EOS 6D

MIjn eerste toestel met full frame capaciteit en nog steeds mijn meest gebruikte en betrouwbare toestel. Dit moet ongeveer de eerste aankoop zijn geweest die ik deed bij de opstart van mijn zaak. Tot nu toe heeft deze mij nog nooit in de steek gelaten (fingers crossed) en dat doet hij nu toch al meer dan 5 jaar! Omwille van de ongelofelijke lichtsterkte blijf ik hem gebruiken. Na al die jaren levert deze nog steeds minder ruis op dan de nieuwe Canon EOS 5D. Dit toestel heeft ondertussen een update gehad naar de Canon EOS 6D Mark II.

Sigma 24-70mm f2.8

Een droomlens! Dat is hoe ik deze 24-70mm van Sigma steeds blijf omschrijven. Ik geloof dat deze zelfs nog ouder is dan de Canon 6D en me nog dagelijks blijft verbazen over de kwaliteit. Toegegeven… de lens valt bijna uit mekaar door hem veel te gebruiken, maar ik weiger om deze te vervangen. Gewoon uit nostalgie… en waarom zou je een winnende setup vervangen. Ook deze lens is momenteel niet meer beschikbaar, maar Sigma heeft een uitstekende opvolger gemaakt!

Canon 70-200mm f2.8 L USM IS I

Deze Canon lens is een absolute aanrader voor wie aan festival fotografie doet (en dat vanuit de fotopit mag doen). Zeer gemakkelijk in gebruik en hiermee kan je gemakkelijk schakelen van een ingezoomde portretfoto naar een beeld dat meer omgeving toont. De perfecte festivalcombo met de Sigma 24-70mm. Ook hier heeft Canon een update gecreëerd met de Mark III versie.

Canon 430 ex flits

Het laatste onderdeel in het rijtje is mijn Canon 430 ex flits (waarbij 430 voor het richtgetal van 43 meter staat). Deze flits is al jaar en dag mijn trouwe partner in moeilijke lichtomstandigheden. Ook al prefereer ik, als het mogelijk is, om met het aanwezige licht aan de slag te gaan. In sommige gevallen is dat echter niet mogelijk en doe ik beroep op deze trouwe flitser. Met de Mark III heeft dit toestel ook een fantastische opvolger gekregen.