Wil je de gebruikersrollen en machtigingen in WordPress beter verstaan / leren kennen?

WordPress komt met een beheerssysteem voor gebruikersrollen dat definieert wat een gebruiker wel en niet kan doen op de website. Het begrijpen van deze gebruikersrollen en machtigingen is essentieel naarmate uw WordPress-site groeit.

Met deze gids gaan we dieper in op de 5 types van gebruikersrollen en de machtigingen die daar gepaard mee gaan. Zo kan je je website beter beheren.

Wat zijn de gebruikersrollen en machtigingen in WordPress?

De rollen en machtigingen van WordPress op een correcte manier gebruiken geeft jou volledige controle over jouw WordPress website en kan helpen met het verbeteren van de veiligheid van jouw website.

Gebruikers (= Users) zijn personen die reeds geregistreerd staan op jouw website. Elk van deze gebruikers krijgt een specifieke rol toebedeeld op jouw website.

Een rol bestaat uit specifieke mogelijkheden, of rechten, die bepalen welke acties een gebruiker kan uitvoeren op jouw site.

Out of the box, nadat WordPress is geïnstalleerd, zijn er vijf (5) standaard gebruikersrollen beschikbaar:

  1. Administrator
  2. Editor
  3. Author
  4. Contributor
  5. Subscriber

Ontdek hieronder wat elke rol inhoud.

1. Administrator Rol

In een gewone WordPress-website is de administrator rol (of beheerders rol) de krachtigste gebruikersrol. Gebruikers met de beheerders rol kunnen nieuwe berichten en pagina’s toevoegen, berichten van willekeurige gebruikers bewerken en die berichten verwijderen.

Bovenop deze rechten kunnen ze plug-ins en thema’s installeren, bewerken en verwijderen.

Het belangrijkste is dat beheerders gebruikers kunnen toevoegen en verwijderen. Daarnaast kunnen ze informatie over bestaande gebruikers wijzigen, inclusief hun wachtwoord.

Deze rol is in principe gereserveerd voor site-eigenaren en geeft de volledige controle over de WordPress website. Als je een website met meerdere gebruikers beheert, is het aangeraden heel voorzichtig te zijn met wie je de beheerders rol toewijst.

Niets dat gerelateerd is tot de site administratie is off-limits voor administrators, zelfs niet het verwijderen van de volledige website.*

*Er zijn echter een klein aantal beperkingen

• Alleen de eigenaar van de site (de gebruiker die de website heeft gecreëerd) kan de eigendom van de site overdragen aan een andere administrator.
• Hoewel beheerders een WordPress.com account kunnen aanschaffen en een domein kunnen registreren, krijgen ze geen toegang tot de aankopen en betalingsdetails van jou (de eigenaar van de site) of die van andere administrators. Dit geldt eveneens als je de website onafhankelijk van WordPress.com op jouw eigen hosting aanmaakt. In dit geval is de beveiliging nog hoger.

2. Editor Rol

Gebruikers met de editor rol (of redacteur) krijgen volledige controle over de inhoud van uw website.

Ze kunnen berichten en pagina’s toevoegen, bewerken, publiceren en verwijderen. Zelfs die berichten die door anderen geschreven zijn. Een editor kan ook berichten en opmerkingen modereren, bewerken en verwijderen, net zoals ze beelden kunnen toevoegen aan de media bibliotheek.

Editors hebben geen toegang tot de site-instellingen. Ze kunnen dus geen wijzigingen aanbrengen, plug-ins en thema’s installeren of nieuwe gebruikers toevoegen.

3. Author Rol

Gebruikers met de author rol (of auteurs rol) kunnen hun eigen berichten schrijven, bewerken en publiceren. Ze kunnen ook hun eigen berichten verwijderen, zelfs als deze al gepubliceerd zijn.

Bij het schrijven van berichten kunnen auteurs geen nieuwe categorieën maken, maar ze kunnen wel kiezen uit bestaande categorieën. Ze kunnen ook afbeeldingen toevoegen aan de media bibliotheek.

Auteurs kunnen berichten en opmerkingen bekijken, ook opmerkingen die wachten op beoordelingen. Ze kunnen berichten en opmerkingen echter niet modereren, goedkeuren of verwijderen, enkel die op hun eigen posts.

Auteurs hebben geen recht om pagina’s te creëren, aan te passen of the deleten.

Ze hebben geen toegang tot site-instellingen, plug-ins of thema’s, en kunnen dus aanzien worden als een gebruikersrol met een redelijk laag risico. Het verwijderen van eigen gepubliceerde berichten is de enige uitzondering op de regel.

4. Contributor Rol

Gebruikers met de rol van contributor (of bijdrager) kunnen nieuwe berichten toevoegen en hun eigen berichten bewerken, maar ze kunnen geen berichten publiceren.

Bij het schrijven van berichten kunnen ze kiezen uit bestaande categorieën en hun eigen tags maken.

Het grootste nadeel van de rol van bijdrager is dat ze geen bestanden kunnen uploaden, dus ze kunnen geen afbeeldingen aan berichten toevoegen.

Bijdragers kunnen ook alle website-berichten en opmerkingen bekijken, maar ze kunnen deze niet goedkeuren of verwijderen.

Tot slot hebben ze geen toegang tot website-instellingen, plug-ins of thema’s, dus kunnen ze geen instellingen wijzigen op uw site.

5. Subsciber Rol

Gebruikers met de subsciber rol (of abonnees) kunnen inloggen op jouw WordPress-website, hun gebruikersprofiel bijwerken en wachtwoorden wijzigen.

Abonnees kunnen geen berichten schrijven, opmerkingen bekijken of iets anders doen in uw website-instellingen.

Deze gebruikers is handig als je website werkt met lidmaatschap, een online winkel of een ander soort site waar gebruikers zich kunnen registreren en inloggen.

Er bestaan mogelijkheden om abonnees op een andere manier te laten inloggen op jouw website. Dit topic zal ik aanhalen in een andere blogpost.

Bonus • Volger en Kijker

Volgers (Follower) en kijkers (Viewer) zijn net zoals subscribers, ze hebben geen enkel recht om iets aan te passen of toe te voegen aan jouw website.

Een volger is iemand die jouw website volgt, maar daarom niet per se een account heeft aangemaakt. Zolang je website publiek staat, kan iedereen deze volgen. Je kan ook uitnodigingen uitsturen naar iedereen waarmee jij je website graag wilt delen.

Om een kijker te worden, moet je website op privé staan en moet je een uitnodiging sturen naar diegene die je graag als kijker wilt. Iemand die al volger was op jouw publieke website wordt niet automatisch kijker als je je website privé maakt. Eén kanttekening: als jouw website plug-ins bevat, dan kan je geen kijkers hebben, maar zullen deze zich moeten inschrijven als abonnee.

Custom

Het aanmaken en aanpassen van custom WordPress gebruikersrollen gebeurt het gemakkelijkste door de Members plugin te installeren. Deze plugin maakt het jou gemakkelijk om rollen te creëren, aan te passen, te veranderen en te verwijderen doorheen heel jouw website.

Over deze plugin maak ik later een blogpost, zodat alle mogelijkheden goed duidelijk worden.

Ik hoop dat dit artikel jou geholpen heeft in het begrijpen van gebruikersrollen en machtigingen.

Als je dit artikel leuk vond, abonneer je dan op ons Youtube-kanaal met videos over het leven als fotograaf en tips & tricks om dat gemakkelijker te maken. Je kan ons ook vinden op Instagram en Facebook.

SHARE THIS STORY